En levande hantverkstradition

Knuttimrade hus har byggts i många hundra år och sättet att bygga med handbilat timmer är i stort sett detsamma idag.

Största förändringen ligger i att anpassa till dagens krav på funktion och standard samt tillgång till nya material och produkter.

 

Standard eller special

Vi har en mängd olika standardtyper och hjälper Dig gärna i beslutsprocessen genom att inspirera och bidra med vår kunskap.

Att bygga i timmer ger dock ökat utrymme för egna idéer och vår tillverkning är inte bunden av färdiga element eller serieproduktion, det är bara fantasin som sätter gränser.  Vi bygger helt utifrån Dina önskemål som kund.

SörbySörby

Från stock till stuga

På vår egen såg formar vi stockarna till rätt dimension. Stock för stock tas om hand för att sedan utformas till hantverksmässigt tillverkade byggelement med exakt inpassning. Knutarna vi använder är av typen ”Siljan” vilka är halsade för att ha den bästa passformen. Stommarna timras upp på en av våra timringsplatser för att sedan märkas upp, plockas ned, levereras och monteras på plats hos Dig som kund.

Vår ambition är att ta tillvara på så mycket som möjligt av stockarna och om möjlighet finns används resterna från stocktillverkningen till annat byggmaterial.

Genuin timmerkänsla

Timmer är för de flesta något äkta genuint och gammeldags rejält. Ett välbyggt timmerhus är i princip underhållsfritt och kan stå i mer än 500 år. Dess skönhet och värde ökar bara i takt med tiden.

Vill du bo i ett hus som ger den rätta gedigna känslan och på samma gång har en låg energiförbrukning? Då är valet att bygga med timmer helt rätt.

Ett hus av timmer kommer att bringa glädje för Dig och kommande generationer.

Timmer eller planktimmer

Vi skapar även hus i planktimmer. Ett planktimrat hus är ett alternativ till timmerhus. Här skapas en känsla av ett timrat hus genom att planktimmer staplas ovan på varandra.

Även här erbjuder vi en mängd olika förslag på färdig produkt, men bygger även helt utifrån Dina önskemål som kund.

Miljövänligt

Vår ambition är att vara ett miljövänligt företag och på samma gång ta tillvara och utveckla den gamla svenska traditionen att tillverka timmerhus med hög kvalitet.

Vi erbjuder även Isolering med Cellulosa, vilket är ett klimatsmart val av byggisolering. Materialet som används består till största delen av återvunnet tidningspapper vars egenskaper bland annat är att både värma men också hjälpa huset att andas. Detta bidrar till ett friskt och sunt hus.